Endodonție
Tratarea endodontică
Tratatarea endodontica a unui dinte este la fel de importanta pe cat este realizarea unei fundatii solide in constructia unei case. O radacina tratata corect, folosind tehnici rotative si respectand protocolul din literatura de specialitate, va face ca viata unui dinte sa se prelungeasca si acesta sa fie functional, atat din punct de vedere masticator, cat si estetic.
Tratarea endodontică
Izolarea dintelui cu diga, determinarea lungimii de lucru cu apex locatorul, irigarile corect efectuate, tratamentul mecanic si obturarea corecta promit un procentaj de 98% reusita. O radiografie de control ne va asigura ca tratamentul este de fiecare data un succes.
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal)
Ce este tratamentul endodontic (tratamentul de canal) ?
Endodonția este o specialitate stomatologică, care urmărește tratarea afecțiunilor pulpei dentare, adică a nervului și a ligamentelor care se află în interiorul dintelui. Dintele sănătos nu este o structură compactă, el este făcut din mai multe straturi. La exterior este o substanță dură, smalțul, după care urmează un strat de dentină, iar în interior se află un țesut moale, așa numită pulpă dentară. Când medicul stomatolog constată că un dinte este cariat sau avariat de un accident, el va elimina țesutul inflamat sau infectat, așa zisul ”nerv”, printr-un tratament endodontic (tratament de canal).
Cum aflu dacă am nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal) ?
Durerea este primul semnal. O durere care apare brusc și nu cedează rapid, sau jenă la masticație și când strângem din dinți. Cu toate astea, există și dinți care nu dor. Asta înseamnă că nervul a fost atât de afectat încât nu mai reacționează.
De ce este nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal) ?
Pentru că pulpa infectată sau inflamată provoacă în primul rând durere intensă și sensibilitate la cald sau rece și în al doilea rând pentru ca ignorarea problemei poate duce la agravarea situației. E bine de știut că dintele continuă să trăiască și după scoaterea pulpei, hrănindu-se de la țesuturile din jur. După scoaterea pulpei, canalul va fi obturat, și se va realiza o plombă sau chiar coroană dentară daca este indicat. La ora actuală, această procedură care era considerată în trecut ca fiind una extrem de dureroasă, afectează foarte puțin pacientul. Nu numai că nu va fi resimțită vreo durere în timpul intervenției, dar după tratament vor dispărea acele dureri acute care ne-au trimis de urgență la stomatolog. După această procedură, dintele trebuie protejat până la finalizarea lucrării, dar se va păstra igiena orală normală.
În câte etape se desfășoară un tratament endodontic (tratament de canal) ?
Tratamentul endodontic se desfășoară în mai multe etape. Prima este diagnosticul, pentru care se va face și o radiografie dentară. Apoi urmează tratamentul mecanic a canalelor radiculare, care sunt curățate foarte bine de părțile infectate și eventuala dentină afectată. În final se obturează canalele.
Cât de dureros este tratamentul endodontic (tratamentul de canal) ?
Scopul tratamentului endodontic este tocmai eliminarea durerii cauzate de pulpa inflamată sau infectată, așa că pacientul trebuie să vină la stomatolog cu cea mai mare încredere. Tratamentul în sine se administrează sub antestezie, așa că pacientul nu va simți nici un disconfort în timpul ședinței (ședințelor) de tratament. Cu toate astea, câteva zile după încheierea tratamentului este posibil ca să resimtă o durere moderată, mai ales dacă a fost vorba de o infecție. Această sensibilitate poate fi eliminată prin folosirea unui analgezic ușor, gen Nurofen, Algocalmin, Ibuprofen, prescris de doctorul stomatolog.